Duurzame energie opwekken

Na de eerste stap, energie besparen, is het interessant om te kijken of en hoe het resterende energieverbruik duurzaam kan worden opgewekt. Zonnepanelen zijn de meest voor de hand liggende optie. Voor veel bedrijven kan dit een interessante investering zijn. De subsidieregeling SDE++ maakt zonnepanelen op uw bedrijfsdak aantrekkelijker.

Ook al is duurzaam ondernemen vaak de aanleiding, de terugverdientijd van zonnepanelen is meestal doorslaggevend. Met de landelijke SDE++-subsidieregeling ontvangt u 15 jaar lang een vaste prijs per opgewekte kWh. Met deze regeling stimuleert de overheid bedrijven om in zonnepanelen te investeren. Jaarlijks is er maar liefst een bedrag van € 5 miljard beschikbaar. Met deze subsidie kan een investering in zonnepanelen sneller worden terugverdiend.

DOORadvies begeleidt bedrijven en organisaties bij de aanschaf van een grootschalige zonnepanelen-installatie, van een technische en financiële haalbaarheidsstudie naar subsidieaanvraag, leverancierskeuze en oplevering. Wij werken nauw samen met gerenommeerde lokale installateurs, voor een optimaal resultaat. Onze gestructureerde aanpak zorgt ervoor dat alle noodzakelijke procedures goed worden doorlopen en tijdig actie wordt ondernomen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor een zonnepanelen-installatie op uw bedrijfsdak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

SDE++ rekenvoorbeeld

 • U investeert € 133.000,- in 500 zonnepanelen van 380 Wp per stuk (190 kWp).
 • Deze installatie wekt 180.500 kWh per jaar op.
 • Uw aansluiting is al geschikt (3x250A, oftewel 160 kVA).
 • Met deze zelfopgewekte stroom bespaart u € 0,06 per kWh op uw energierekening, ofwel € 10.830,- per jaar.
 • Met SDE++ subsidie ontvangt u 15 jaar lang een subsidie van ongeveer € 0,02 per kWh, ofwel € 3.610,- per jaar.
  • Let op: deze subsidie is afhankelijk van het inschrijfbedrag en de marktprijzen.
 • Dit geeft een totaal voordeel van € 14.440,- per jaar.
 • Kosten als verzekering, reiniging en onderhoud bedragen zo’n € 1.000,- per jaar.
 • Over 15 jaar levert uw investering in zonnepanelen u € 200.000,- op (=15 x [€ 14.440 - € 1.000]).
 • De typische terugverdientijd is rond de 8 jaar, als er geen bijzondere aanpassingen aan bijvoorbeeld het dak hoeven te worden uitgevoerd.
  • Een zonnepaneel gaat 25 tot 30 jaar mee.

Aanvragen SDE++ subsidie

Sinds 2020 is de regeling SDE+ verbreed onder de noemer Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). De regeling SDE++ gaat de uitrol van duurzame energie en CO₂-reducerende technieken stimuleren door de onrendabele top van deze technieken te vergoeden door middel van een exploitatiesubsidie.

De SDE++ opent in 2022 op dinsdag 28 juni om 09:00 uur en sluit op donderdag 6 oktober om 17:00 uur. Deze openstelling heeft 5 fasen. Door de zomerperiode is fase 2 langer open. Voor de SDE++ 2022 is een budget van € 13 miljard beschikbaar.

DOORadvies heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van klanten bij hun subsidie-aanvragen en begeleidt ook u graag bij uw aanvraag. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Gasloos & Energieneutraal

Steeds meer bedrijven vragen hoe zij van het aardgas af kunnen komen en/of hoe zij (op termijn) energieneutraal kunnen worden. Een energiescan is daar een goede eerste basis voor. De stappen naar aardgasloos/ energieneutraal beginnen met besparen. Het resterende aardgasgebruik kan vervolgens worden vervangen door een warmtepomp. Dit betekent dat het elektriciteitsgebruik gaat stijgen en het aardgasgebruik en de cv-ketels vervallen. Het resterende elektriciteitsgebruik na besparingen en het aanvullende elektriciteitsgebruik door de warmtepomp kan worden opgewekt met zonnepanelen. Wij kunnen u (volledig) begeleiden bij het bepalen van de haalbaarheid van zonnepanelen, de benutting van beschikbare subsidies en de begeleiding naar realisatie.