Als energiebesparingsadviseur kom ik graag bij bedrijven op bezoek om samen de mogelijkheden van energiebesparing te bekijken. Meestal maken de kleinere energieonderzoeken onderdeel uit van projecten zoals de bedrijvenparkenaanpak die wij momenteel in de Achterhoek uitvoeren: de DOE-scans (wat staat voor: Duurzaam Ondernemen en Energiebesparen). Bij grotere verbruikers voeren wij een diepgaand branchegericht energieonderzoek uit.

Energiebesparing is steeds meer in de media en door de overheid worden de duimschroeven bij de bedrijven steeds meer aangedraaid; maar wat heb je als bedrijf eigenlijk aan het besparen van energie? En hoe interessant is energie eigenlijk als het een paar procent van de bedrijfskosten uitmaakt?

Tegen de bedrijven zeggen wij altijd: de maatregelen om energie te besparen zijn legio, maar je moet de sommetjes maken en kijken wat jou als ondernemer aanspreekt. Op basis van de selectie van rendabele maatregelen en zaken die aanspreken maak je een planning voor de komende jaren om de maatregelen uit te voeren.

Wat helpt is de EIA-subsidie (Energie Investerings Aftrek) die geldt voor vele maatregelen. Deze fiscale regeling geeft 58% extra aftrek over de investering, waardoor het netto voordeel altijd meer dan 15% is. Dit is een eenvoudige regeling die eigenlijk altijd gebruikt kan worden en een mooi financieel voordeel oplevert.

Wat niet helpt zijn de lage energietarieven op dit moment: daardoor zijn veel maatregelen niet meer rendabel en kiezen veel bedrijven om met de uitvoering te wachten. Op zich een logische reactie, maar de energieprijzen zullen over een paar jaar weer gaan stijgen en dan zijn de maatregelen wel weer rendabel en moeten ze weer uitgevoerd worden. Rendabele maatregelen (terugverdientijd korter dan 5 jaar) zijn overigens wettelijk verplicht om uit te voeren. Dus als de energiekosten weer stijgen wordt je als ondernemer juist verplicht om meer te gaan investeren! Het is dus logisch om je dak te repareren als de zon schijnt.

Bij vrijwel alle bedrijven maakt energie maar een paar procent uit van de bedrijfskosten, waardoor deze kostenbesparing minder relevant is. Uit maatschappelijke overwegingen is het echter wel erg gewenst om milieuvriendelijk en energiezuinig te ondernemen. Bovendien wordt de nettowinst van de onderneming hoger door te besparen op energiekosten en komt dit voordeel elk jaar weer terug. Daarbij is het vaak zeer eenvoudig om geld te besparen door eens te kijken naar de tarieven waarvoor energie wordt ingekocht en de capaciteit van de energieaansluitingen. Daarmee kan vaak al duizenden Euro’s per jaar worden bespaard. Door het aanpassen van bijvoorbeeld de verlichting worden de arbeidsomstandigheden verbeterd en voelt de werknemer zich beter op de werkplek.

Kijk dus eens wat er bij jouw bedrijf te besparen valt en pak het voordeel mee. Wij denken graag met je mee.

Remco Janssen