Energieneutraal in Gemeente Oude IJsselstreek

Samen maken we er werk van

 

Oude IJsselstreek Gemeentenieuws 4 november 2020

 

Zonnige Bedrijven Achterhoek

 

Onlangs opende wethouder Janine Kock het grootste zonnedak in de gemeente bij Koel- en Vrieshuis Lintelo in Varsseveld. Daar zijn 4.600 zonnepanelen op het dak geplaatst. Het is één van de vele bedrijven in de gemeente met Zon op Dak. Volgens het CBS is Oude IJsselstreek mede daardoor koploper in het opwekken van duurzame energie in de Achterhoek.

Wethouder Kock: “Volgens mij was Kaak in Terborg in 2014 één van de allereerste bedrijven in de gemeente met zonnepanelen op haar dak. Sindsdien zijn er zo’n 30 grote bedrijven bijgekomen. Mooi, maar dat mogen er altijd meer worden. Daar hebben we het project Zonnige Bedrijven Achterhoek van de Agem voor. We willen in 2030 immers energieneutraal zijn als Achterhoek en de inzet van de bedrijven is dan erg belangrijk.”

Fabriek van de Toekomst

“We zien dat bedrijven steeds meer kijken naar duurzaamheid”, vertelt de wethouder. “Zonnepanelen op het bedrijfsdak zijn voor hen vaak niet alleen financieel interessant, maar maken de duurzame ambities ook tastbaar. Meestal is er een aantal redenen waarom bedrijven zonnepanelen plaatsen. Allereerst gaan de energiekosten omlaag. Daarnaast stellen opdrachtgevers steeds vaker eisen aan duurzaamheid. Verder zijn er in onze gemeente veel maatschappelijk betrokken bedrijven die hun steentje bij willen dragen aan duurzaamheid en dat vaak al generaties doen. Het plaatsen van zonnepanelen is dan een logische volgende stap.”

Tot slot zijn er meerdere voorlopers die laten zien dat het kan. Zo wonnen Van Raam in Varsseveld en Ulamo in Ulft vorig jaar de prijs ‘Fabriek van de Toekomst’ van de provincie. Wethouder Kock: “Het is echt uniek dat van alle bedrijven in heel Gelderland twee bedrijven in Oude IJsselstreek die eer te beurt valt.”

Goed voorbeeld doet volgen

Inmiddels zijn er veel meer bedrijven in de gemeente met zonnepanelen op hun daken. Dat zijn: Kramp, Dumaco, Waterkracht, One Stop Mobile, Koel- en Vrieshuis Lintelo en Van Raam in Varsseveld, Kaak in Terborg, Loonbedrijf Van Hal in Voorst, Gendringen Hout Groep in Gendringen, Ulamo, Aweja, Exerion, Verheij Metaal, Houthandel Het Anker, Basil, Ratering, Wanders Chalets en Finis in Ulft. Agrariërs, zorgorganisatie Azora en maatschappelijke organisaties leggen ze ook op hun daken. Op gebouwen van de gemeente liggen nu ook zonnepanelen.

“Bij Kramp, Koel- en Vrieshuis Lintelo, Verheij Metaal, Ratering en Loonbedrijf Van Hal heb ik steeds trotse ondernemers over de zonnepanelen horen vertellen. Ook het personeel is enthousiast; bij Kramp participeert het personeel. Bovendien leveren de Achterhoek installateurs echt vakwerk. Het is dus een winnende combinatie”, aldus wethouder Kock.

Zonnige Bedrijven Achterhoek

 

Agem en DOORadvies helpen bedrijven met een businesscase.

“Voor bedrijven is het van belang om goede adviseurs te hebben die hen helpen bij het aanvragen van subsidies, businesscases opstellen en de dakconstructie berekenen. En dat is precies waarbij Zonnige Bedrijven Achterhoek kan helpen”, vervolgt Janine Kock. Agem en DOORadvies helpen bedrijven kosteloos met een businesscase. Daarin staat of zonnepanelen op dak mogelijk en rendabel zijn. Vervolgens vraagt het bedrijf SDE-subsidie aan bij het Rijk. Sinds 2014 hebben al meer dan 80 bedrijven in Oude IJsselstreek SDE-subsidie voor zonnepanelen op dak aangevraagd.

Meer weten of meedoen aan het project?

Janine Kock: “Veel bedrijven zijn al actief, maar er kunnen altijd nog meer bedrijven mee doen aan Zonnige Bedrijven Achterhoek, vooral omdat de nieuwe ronde voor de SDE-subsidie in november 2020 van start gaat.” Bij vragen of interesse kunnen bedrijven zich melden bij Paul Wallerbos van de Agem.

Meer info: https://zonnigebedrijven.nl.

Foto bij artikel: Het dak van Kramp Varsseveld waarop Kremer uit ‘s-Heerenberg ruim 1600 zonnepanelen installeerde.